Lainaosuussuoritusten laskenta on laskurin uutuus! Katso esimerkit tästä ja tästä!
piilota kaikki vastaukset
Yleisiä ohjeita piilota
Millä selaimilla ja laitteilla tätä palvelua voi käyttää?
piilota vastaus

Palvelu toimii parhaiten PC ja Mac -ympäristöissä uusimmilla Firefox, Chrome, Opera tai Safari -selaimilla.

Edge-selaimeen avatun HTML-muotoisen laskelman tallentaminen tiedostoon ei ole mahdollista. Tämän ongelman voi kiertää tallentamalla HTML-muotoisen laskelman Edge-selaimesta suoraan tiedostoksi.

Palvelun tarjoaja suosittelee, että palvelua käytettäisiin mahdollisimman uudella Firefox tai Chrome -selaimella.

Mihin laskurilomakkeen arvot eli laskelman lähtöarvot tallentuvat?
piilota vastaus

Kun laskelma tallennetaan tiedostoksi (HTML tai PDF), laskurilomakkeen arvot tallentuvat samaan tiedostoon.

Laskelman lähtöarvot voi palauttaa laskuriin käyttämällä "tuo arvot tiedostosta" toimintoa.

Kuinka saan palautettua laskelman lähtöarvot laskuriin?
piilota vastaus

Jotta palautus onnistuisi, laskelman täytyy olla tallennettu tiedostoksi (HTML tai PDF).

Palautus onnistuu käyttämällä laskurin "tuo arvot tiedostosta" toimintoa.

Kuinka tallennan laskelman tiedostoksi?
piilota vastaus

Laskurin luoman HTML-muotoisen laskelman voi tallentaa tiedostoksi painamalla laskelma-ikkunassa yhtäaikaa näppäimiä CTRL ja S. Tiedoston tallennustyypiksi kannattaa valita "pelkkä HTML" tai "vain HTML".

Mitä eroa on tasalyhenteisellä ja annuiteettilainalla?
piilota vastaus

Katso havainnollistavat kuvat.

Lainan kuukausierä koostuu lyhennysosuudesta ja korko-osuudesta.

Tasalyhenteisessä lainassa lyhennysosuus pysyy samana koko laina-ajan ja korko-osuus pienenee lainapääoman mukana ajan kuluessa. Tällöin kuukausierä on laina-ajan alussa suurempi kuin sen lopussa.

Annuiteettilainassa lainan kuukausierä pysyy samana koko laina-ajan, mikäli oletetaan että korkotaso pysyy samana koko laina-ajan. Lyhennysosuus on laina-ajan alussa pienempi kuin sen lopussa. Laina-ajan kuluessa lyhennysosuus kasvaa ja korko-osuus pienenee.

Korkotason vaihtelut laina-aikana muuttavat kuukausierän kokoa lyhennystavasta riippumatta.

Millä perusteella lainaosuudet jaetaan huoneistojen kesken?
piilota vastaus

Yleensä lainaosuudet jaetaan huoneistojen osakemäärien tai pinta-alojen perusteella. Huoneistojen osakemäärät ja pinta-alat löytyvät taloyhtiön yhtiöjärjestyksestä.

Kuukausierälaskurin ohjeita piilota
Mitä kuukausierälaskuri laskee?
piilota vastaus

Kuukausierälaskuri laskee, kuinka paljon taloyhtiön pitää kerätä osakkailta pääomavastiketta kuukausittain yhtiölainan takaisinmaksua varten.

Kuinka tarkkoja laskelmia laskurilla voi tehdä?
piilota vastaus

Laskuri on kuukausitarkka. Annuiteettilainassa laina-ajan mahdollinen desimaaliosa pyöristetään lähimpään kuukauteen. Tasalyhenteisessä lainassa laina-ajan mahdollinen desimaaliosa pyöristetään lähimpään maksujakson monikertaan.

Mitä tarkoittaa tasalyhenteisen lainan maksujakso?
piilota vastaus

Maksujaksolla tarkoitetaan ajanjaksoa lainan lyhennysten välissä. Tasalyhenteisissä lainoissa taloyhtiö ei välttämättä lyhennä lainaansa pankille kuukausittain, vaan maksujakso voi olla esim. 6 kuukautta. Maksujaksosta riippumatta laskuri kuitenkin laskee huoneistojen maksuerät aina kuukausittain maksettaviksi kuukausieriksi.

Tasalyhenteisen lainan koroilla ja lyhennyksillä on yleensä aina sama maksujakso ja maksupäivämäärä, mikä on myös oletuksena tässä laskurissa. Taloyhtiön lainan maksujakson pituus vaikuttaa jonkin verran maksettavien korkojen määrään periaatteella "mitä pidempi maksujakso, sitä enemmän korkoja".

Mitä tarkoittavat kuukausierien sarakkeet "ensimmäinen" ja "viimeinen"?
piilota vastaus

Ensimmäinen-sarakkeessa on kuukausierät ensimmäisen maksujakson aikana. Viimeinen-sarakkeessa on kuukausierät viimeisen maksujakson aikana. Viimeisiä kuukausieriä tulee pitää arviona, sillä ne on laskettu samalla korkoprosentilla kuin ensimmäiset kuukausierät. Viimeisten kuukausierien tarkkaa arvoa ei voi laskea, koska tuleva korkotaso ei ole tiedossa.

Mikäli korkotaso pysyisi samana koko laina-ajan, kuukausierät pienenisivät aina maksujakson vaihtuessa tasaisesti ensimmäisistä viimeisiin.

Esimerkki: Laina-aika on 10 vuotta ja maksujakso on 6 kuukautta. Ensimmäinen maksujakso on laina-ajan ensimmäiset 6 kuukautta ja viimeinen maksujakso on laina-ajan viimeiset 6 kuukautta. Ensimmäisen maksujakson lopun ja viimeisen maksujakson alun välinen aika on 9 vuotta.

Mitä tarkoittaa taloyhtiön lainan tasajako-osuus?
piilota vastaus

Tasajako-osuus on se osuus koko lainasummasta, joka jaetaan tasan kaikkien osakkeenomistajien kesken. Asunto-osakeyhtiölain 6. luvun 32. pykälän mukaan yhtiökokous voi päättää remontoinnista aiheutuvien kulujen jakamisesta tasan osakkeenomistajien kesken, jos remontoinnista kullekin huoneistolle tuleva etu ja kustannukset ovat yhtä suuret.

Miksi laskelman lopussa on "lainaosuudet yhteensä" tekstikenttä?
piilota vastaus

Tasajako-osuus aiheuttaa hankaluuksia laskentaan, kun laskelmaa pitää päivittää esim. koron muutoksen vuoksi. Tasajako-osuudellisen laskelman jatkolaskelmat helpottuvat, kun laskelman "lainaosuus yhteensä" sarakkeen arvoja käytetään uuden laskelman osakemäärinä. Tällöin tasajako-osuudet voidaan jättää pois uudesta laskelmasta, sillä ne on jo huomioitu osakemäärissä.

"Lainaosuudet yhteensä" tekstikenttä sisältää samat arvot kuin laskelman "lainaosuus yhteensä" sarake. Tekstikentän arvot on siis tarkoitettu siirrettäväksi laskurilomakkeen osakemääriksi (tai pinta-aloiksi) copy-paste menetelmällä, mikäli laskelman päivittäminen halutaan tehdä helpommin.

Lainaosuusarviolaskurien ohjeita piilota
Miten lainaosuusarviolaskurit erovat toisistaan?
piilota vastaus

Katso tästä, kuinka annuiteettilainan ja tasalyhennyslainan laskurit eroavat toisistaan.

Mitä lainaosuusarviolaskuri laskee?
piilota vastaus

Lainaosuusarviolaskuri laskee arvion, kuinka paljon taloyhtiön osakkailla on lainaa jäljellä maksettavana taloyhtiön lainasta tietyllä hetkellä. Laskurilla voi laskea myös arvioita lainaosuussuoritusten määristä.

Katso tästä erillinen lainaosuusarviolaskurin esittely.

Mitä hyötyä lainaosuusarviolaskurista on?
piilota vastaus

Lainaosuusarviolaskurilla voi laskea helposti ja nopeasti lainaosuusarviot kaikille taloyhtiön huoneistoille mille päivämäärälle tahansa.

Koska laskennan päätöspäivä on valittavissa täysin vapaasti, lainaosuusarviolaskurin avulla voi “katsoa tulevaisuuteen” ja arvioida ennakolta esim. vastikeperinnän riittävyyttä korkotason muutoksen jälkeen.

Lainaosuusarviolaskelma auttaa arvioimaan virallisen lainaosuuslaskelman oikeellisuutta ja luotettavuutta.

Lainaosuusarviolaskelma myös havainnollistaa lainaosuuslaskelman laskentatapaa ja näin ollen auttaa varsinaisen lainaosuuslaskelman laatimisessa.

Miksi lainaosuuslaskelma on arvio?
piilota vastaus

Virallisessa lainaosuuslaskelmassa pitää huomioida mahdollisesti rästissä olevat vastikkeet ja lainanlyhennykset. Virallisen lainaosuuslaskelman lainanhoitokulut eli maksetut lyhennykset, korot ja palvelumaksut perustuvat lainanantajalta saatuihin tietoihin.

Lainaosuuslaskelma on arvio, koska laskurilla ei ole mahdollista huomioida mahdollisia rästissä olevia vastikkeita tai lainanlyhennyksiä. Laskuri ei myöskään välttämättä laske lainanhoitokuluja täsmälleen samalla tavalla kuin lainanantaja.

Mitä ovat lainanhoitokulut?
piilota vastaus

Lainanhoitokulut koostuvat lainanantajan perimistä lainan lyhennyksistä, koroista ja palvelumaksuista. Myös lainan perustamiskulut sisältyvät lainanhoitokuluihin.

Mitä tarkoittaa vastikeperinnän jäämä?
piilota vastaus

Vastikeperinnän jäämä kertoo, kuinka paljon pääomavastiketta on peritty lainanhoitokuluihin nähden.

Mikäli perityt vastikkeet eivät riitä kattamaan lainanhoitokuluja, vastikeperintä on alijäämäistä, jolloin vastikeperinnän jäämän arvo on negatiivinen.

Mikäli perityt vastikkeet ovat suuremmat kuin lainanhoitokulut, vastikeperintä on ylijäämäistä, jolloin vastikeperinnän jäämän arvo on positiivinen.

Mitä tarkoittaa lainaosuussuoritus?
piilota vastaus

Lainaosuussuorituksessa tietyn huoneiston osuus lainasta maksetaan kokonaan tai osittain pois.

Lainaosuussuorituksessa on kaksi vaihetta: osakkaan eli huoneiston omistajan maksusuoritus taloyhtiölle ja taloyhtiön maksusuoritus lainanantajalle.

Lainaosuussuorituksessa osakkaan ja taloyhtiön maksusuoritusten määrät ovat lähes poikkeuksetta erisummaiset.

Miten lainaosuussuoritus lasketaan laskurilla?
piilota vastaus

Lainaosuussuoritus määritellään laskuriin luomalla tapahtuma.

Tapahtumaan määritellään suorituksen päivämäärä, lainaosuuden suorittava huoneisto ja lainaosuussuorituksen määrä prosentteina. Laskuri laskee laskelmaan euromääräisen arvion lainaosuussuorituksesta.

Laskuri laskee aina arvion sekä osakkaan lainaosuussuorituksen määrästä taloyhtiölle, että taloyhtiön lainaosuussuorituksen määrästä lainanantajalle.

Yhteen tapahtumaan eli yhdelle tietylle päivämäärälle voi määritellä useamman kuin yhden huoneiston lainaosuussuorituksen.

Miten lainaosuussuoritus eroaa ylimääräisestä lyhennyksestä?
piilota vastaus

Lainaosuussuorituksessa maksetaan yksittäisen huoneiston osuus lainasta kokonaan tai osittain pois.

Lainan ylimääräisessä lyhennyksessä kaikkien huoneistojen jäljellä olevaa lainaosuutta maksetaan pois.

Laskurissa on mahdollista luoda tapahtumia. Mitä ne ovat?
piilota vastaus

Tapahtumilla määritellään lainan takaisinmaksuun ja vastikeperintään liittyviä muutoksia, kuten esim. lainan korkoprosentin päivittyminen, perittävän pääomavastikkeen määrän muutos tai lainaosuussuoritus.

Yksittäiselle tapahtumalle määritellään aina tapahtumahetki, eli päivämäärä jolloin esim. uusi korkoprosentti astuu voimaan.

Tapahtumassa määritelty uusi korkoprosentti, kuukausierä tai pääomavastike on voimassa niin kauan kunnes sille määritellään uusi arvo seuraavassa tapahtumassa.

Määriteltäessä uusi korkoprosentti, se astuu voimaan välittömästi eli uutta korkoprosenttia sovelletaan tapahtumapäivästä alkaen.

Määriteltäessä uusi arvo kuukausierälle tai pääomavastikkeelle, kyseisten maksujen kuukausittainen maksupäivä ei muutu, tapahtumalla ei siis voi muuttaa maksupäivää. Mikäli tapahtumapäivä ei ole kuukausierän tai pääomavastikkeen maksupäivä, uutta arvoa sovelletaan vasta tapahtumapäivää seuraavana kuukausierän tai vastikkeen maksupäivänä.

Pitääkö tapahtumat luoda aina aikajärjestyksessä?
piilota vastaus

Ei tarvitse, laskuri järjestää tapahtumat aikajärjestykseen. On siis mahdollista luoda tapahtuma, jonka päivämäärä on aikaisempi kuin jo olemassa olevan tapahtuman päivämäärä.